Resultaten van EMDR
Met EMDR wordt de emotionele lading van nare herinneringen verminderd. De beelden kunnen minder scherp worden, meer op afstand komen en soms zelfs verdwijnen. Tijdens de EMDR-therapie kunnen er nieuwe inzichten ontstaan, waardoor de gebeurtenis een andere, minder bedreigende betekenis krijgt.
Hieronder lees je over een aantal voorbeelden van ervaringen en resultaten die met EMDR therapie zijn behaald:
Een 49-jarige man heeft een auto-ongeluk meegemaakt waarbij een andere auto op hem botste. Sindsdien durft hij niet meer te autorijden, krijgt paniekaanvallen en ziet voortdurend beelden waarin de auto op hem inrijdt. Het meest verontrustende beeld is dat van wat er had kunnen gebeuren: dat hij zou overlijden. Na het verwerken van dit beeld besefte hij dat hij het ongeluk heeft overleefd. Sindsdien heeft de cliënt geen herbelevingen meer en durft hij stap voor stap weer te gaan autorijden.
De bevalling van het tweede kindje van een 31-jarige vrouw verliep langdurig en traumatisch. Het kindje kreeg ademnood, en de moeder ziet nu voortdurend de monitor met de vertraagde hartslag voor zich, wat haar van streek maakt. Na het verwerken van dit beeld, evenals het beeld van wat er had kunnen gebeuren (dat het kindje het niet had overleeft), namen haar klachten aanzienlijk af. Ze ziet deze beelden niet meer voor zich. Wat resteerde was een schuldgevoel en het idee geen goede moeder te zijn. Dit schuldgevoel werd gekoppeld aan het beeld van de verpleegkundigen die voor het kindje zorgden terwijl zij zelf niet in staat was het vast te houden. Door EMDR en technieken uit de schematherapie toe te passen, waarbij ze zichzelf in het beeld plaatste en zichzelf kon troosten, besefte ze dat ze machteloos was en als moeder een geweldige prestatie had geleverd.
Een 39-jarige man meldt zich met paniekklachten. Zijn eerste paniekaanval, die plaatsvond in een tram, was zeer beangstigend. Hij ervoer controleverlies en dacht dat hij een hartaanval kreeg. Naast cognitieve gedragstherapie technieken zoals het uitdagen van storende gedachten en exposure, werd EMDR toegepast op deze gebeurtenis, waarna de paniekgevoelens verder afnamen. De cliënt durft echter nog steeds niet auto te rijden. Hij is bang om tijdens het rijden een paniekaanval te krijgen en daardoor de controle te verliezen, wat tot een dodelijk ongeval zou kunnen leiden. Dit rampscenario werd behandeld met EMDR, waarna de cliënt inzag dat hij ondanks paniekgevoelens nog steeds kon functioneren en op de vluchtstrook zou kunnen stoppen indien nodig. Dit inzicht hielp hem om het autorijden weer op te pakken.
Een 54-jarige vrouw meldt zich met spanningsklachten en flashbacks van huiselijk geweld. Deze traumatische ervaringen deden zich ook voor in haar gezin van herkomst, waar naast geweld door haar vader ook sprake was van emotionele verwaarlozing door beide ouders. In de therapie werd gebruik gemaakt van een combinatie van EMDR en schematherapie, waarbij zowel de nare beelden werden aangepakt als de gemiste behoeften van het kind werden vervuld door middel van schematherapeutische technieken. Nare situaties in het heden, gerelateerd aan gebeurtenissen uit het verleden, roepen nu veel minder emotie op bij de cliënt. Hierdoor is ze beter in staat haar grenzen te bewaken en aan te geven.
Een 25-jarige vrouw meldt zich met sociale angst en een negatief zelfbeeld. Naast het uitdagen van storende gedachten en blootstelling aan gevreesde situaties, waarbij corrigerende ervaringen werden opgedaan, werd EMDR ingezet. De cliënt heeft een pestverleden en werd door haar vader gekleineerd. Het verwerken en neutraliseren van deze herinneringen met EMDR had een positief effect op haar zelfbeeld en verminderde haar sociale angstklachten.